CBSE Answer Key 2021-22: Class 10 Social Science (Term 1) Board Exam 2021-22 – Check Your Answers Now

CBSE Answer Key of CBSE Class 10 Social Science board exam 2021-22 (Term 1) is available here. On 30th November, CBSE conducted the Class 10 Social Science board exam 2021-22. Students who appeared for CBSE 10th Social Science board exam 2021-22 are seeking answers to the questions. In this article, we have provided the answer key of the CBSE Class 10 Social Science board exam 2021-22.

[Class 10 Students Review] CBSE Class 10 Social Science Term 1 Exam 2021-22: Download Today’s Question Paper in PDF and Check Latest Updates

CBSE Class 10 Social Science Board Exam 2021-22 (Term 1): Check Paper Analysis, Student Feedback and Question Paper PDF

Disclaimer: This answer key is for reference purposes and is not final. It is expected that the Official CBSE Class 10 Social Science answer key will be published by the board after the declaration of result.

Every care has been taken while compiling the answers, there might be some questions & answers with some issues (for example: where more than one option is correct, no option is correct). Students are advised to discuss with their school teachers regarding the same before reaching final conclusion.

CBSE Answer Key 2021-22: Class 10 Social Science (Term 1) Board Exam 2021-22

1. Industrialisation began in which one of the following European countries in the second

half of the eighteenth century?

(a) Germany

(b) France

(c) Italy

(d) England

Answer: England

2. Which type of governments were mainly driven in Europe after the defeat of Napoleon in 1815 ?

(a) Conservative

(b) Liberal

(c) Federal

(d) Feudal

Answer: (a)

3. Which one of the following group of countries collectively defeated Napoleon in 1815?

(a) Britain, Russin, Prussia and Austria

(b) Britain, Russian, Prussia and Australia

(c) Britain, Russia, Netherlands and Germany

(d) Britain, Luxembourg, Germany and Italy

Answer: (a) Britain, Russia, Prussia and Austria

4. In which one of the following countries did the first liberalist-nationalist upheaval take place in July 1830 ?

(a) France

(b) Germany

(c) England

(d) Italy

Answer: (a) France

5. Who among the following remarked “When France sneezes, the rest of Europe catches cold”? (a) Lord Byron
(b) Metternich 
(c) Johann Herder
(d) Napoleon
Answer: (b) Metternich 

6. Who among the following was the architect for the unification of Germany 
(a) Otto von Bismarck
(b) William 1 
(c) Frederick III
(d) William II
Answer: (a) Otto von Bismarck

7. Who among the following had sought to put together a coherent programme for a unitary Italian Republic during the 1830s ? 
(a) Victor Emmanuel I
(b) Victor Emmanuel II 
(c) Giuseppe Mazzini
(d) Count Cavour 
Answer: (c) Giuseppe Mazzini

8. In which one of the following states is overgrazing the main reason for land degradation ? 
(a) Maharashtra
(b) Punjab 
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
Answer: (a) Maharashtra

9. Identify the soil which ranges from red to brown in colour and saline in nature: 
(a) Red soil
(b) Laterite soil 
(c) Arid soil
(d) Alluvial soil
Answer: (c) Arid soil

10. Which one of the following forces leads to maximum soil erosion in plains ? 
(a) Wind
(b) Glacier 
(c) Running water
(d) Earthquake
*Answer: (c)

11. Deforestation due to mining has caused severe land degradation in which one of the following states ? 
(a) Odisha
(b) Tamil Nadu 
(c) Kerala
(d) Gujarat 
Answer: (a) Odisha

12. Who among the following was proclaimed King of united Italy in 1861? 
(a) Charles 1
(b) Victor Emmanuel II 
(c) Giuseppe Garibaldi
(d) Nero 
Answer: Victor Emmanuel II 

13. Which one of the following subjects is included in the Union list?
(a) Communication
(b) Trade 
(c) Commerce
(d) Irrigation
Answer: (a) Communication

14. Which one of the following elements is not included in the Belgium model? 
(a) Dutch and French speaking ministers shall be equal in the government. 
(b) Many powers of the central government have been given to state governmental 
(c) Brussels has a separate government in which both the communities have equal
representation 
(d) There is a community government which has special powers of administration
*Answer: 

15. Which one of the following countries is the example of ‘Holding together federation’? 
(a) Australia
(b) India 
(c) U.S.A.
(d) Switzerland
Answer: (b) 

16. Which one of the following ethnic communities is in majority in Sri Lanka? 
(a) Sri Lankan Tamils
(b) Indian Tamils 
(c) Muslims
(d) Sinhalese 
Answer: (d)

17. Which one of the following subjects is included in the State list? 
(a) Banking 
(b) Business 
(c) Currency 
(d) Communication 
Answer: (b) Business 

18. Activities that help in the development of Primary and Secondary sectors come under which one of the following sectors ? 
(a) Primary 
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer: (c) 

19. Identify the correct feature of Unitary form of government from the following options: 
(a) There are two or more levels of government. 
(b) Different tiers of government govern the same citizens. 
(c) Each tier of government has its own jurisdiction. 
(d) The sub-units are subordinate to the central government.
Answer: (d) The sub-units are subordinate to the central government.

20. At the initial stages of development, which one of the following sectors was the most important of economic activity? 
(a) Primary 
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer: (a) Primary 

21. Activities in which natural products are changed into other forms come under which one of the following sectors ? 
(a) Primary 
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer: (b) Secondary 

22. The products received by exploiting natural resources come under which one of the following sectors ? 
(a) Quaternary 
(b) Tertiary 
(c) Secondary 
(d) Primary
Answer: (d) Primary

.

.

.

More answers will be available here shortly. Kindly refresh.

Also Read:

(This Article has not been edited by NEWSUP18 and it is auto-generated from a syndicated feed.)

(Like our Facebook page for the latest posts, as well as follow us on Google News and Twitter. )

Share This