UPTET 2021 Exam Important Child Development & Pedagogy Questions with Answers: Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test on 28th Nov

UPTET 2021 Exam Important Child Development & Pedagogy Questions with Answers: Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) 2021 Exam will be conducted in offline mode on 28th November 2021 by Uttar Pradesh Basic Education Board (UPBEB) for Primary & Elementary Levels. To crack the UPTET 2021 Exam, candidates must practice the most frequently appearing questions of different sections of the exam. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy.

So, in this article, we have compiled the most important Child Development and Pedagogy Questions that have maximum chances to come this year in the UPTET Exam.

UPTET 2021 Exam Important Child Development & Pedagogy Questions with Answers

1. Pedagogy is the study of:

  1. Education
  2. Guiding Students
  3. Learning Process
  4. Teaching Methods

Answer: D

2. The best method to study the growth and development of the child is:

  1. Psychoanalytic Method
  2. Comparative Method
  3. Developmental Method
  4. Statistical Method

Answer: C

3. What should be the role of the teacher in meeting the individual differences?

  1. Try to know the abilities, interests, and aptitude of individuals
  2. Try to adjust the curriculum as per the needs of individuals
  3. Both (A) and (B)
  4. None of these

Answer: C

4. Which of the following statements is not true?

  1. Growth is a biological process
  2. Development is a quantitative process
  3. Education is a goal-oriented process
  4. Learning is a process of behavioral changes

Answer: B

5. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

  1. social, social
  2. social, philosophical
  3. philosophical, philosophical
  4. environmental, psychological

Answer: A

6. What type of evaluation identifies the learning deficiencies and difficulties of the learners?

  1. Placement
  2. Summative
  3. Continuous
  4. Diagnostic

Answer: D

7. The word “Pedagogy” means?

  1. To guide the child
  2. To lead the child
  3. To educate the child
  4. To understand the child

Answer: B

8. According to Emile, the noblest work in education is to make a/an:

  1. Thinker
  2. Entrepreneur
  3. Good citizen
  4. Reasoning man

Answer: C

9. The field of study concerned with the construction of thought processes, including remembering, problem-solving, and decision-making is called:

  1. Pedagogy
  2. Education
  3. Epistemology
  4. Cognitive Development

Answer: D

10. What is the stage from 2 to 6 years called?

  1. Pre-childhood
  2. Infancy
  3. Later childhood
  4. Pre-adolescence

Answer: A

11. Psychology is a —————.

  1. Science of soul
  2. Science of Mind
  3. Science of consciousness
  4. Science of behavior

Answer: D

12. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during:

  1. Sensorimotor stage
  2. Preoperational stage
  3. Formal operational stage
  4. Concrete operational stage

Answer: C

13. Children are usually egocentric during __________ and __________ stages.

  1. Sensorimotor, Preoperational
  2. Formal operational, Sensorimotor
  3. Preoperational, Concrete operational
  4. Concrete operational, Formal operational

Answer: A

14. The teacher studies pupils’ group behavior mainly by which of the following methods?

  1. Interview
  2. Experimentation
  3. Case history
  4. Observation

Answer: D

15. Which one is not an element of intellectual development?

  1. Creativity
  2. Tolerance
  3. Thinking
  4. Imagination

Answer: B

Also Read:

(This Article has not been edited by NEWSUP18 and it is auto-generated from a syndicated feed.)

(Like our Facebook page for the latest posts, as well as follow us on Google News and Twitter. )

Share This

Leave a Comment